- Dit evenement is voorbij.
Webinar ‘Huidhonger’
30 mei, 2022 om 19:30 - 21:30
15€ – 20€Wij nodigen u graag uit op onze webinar, dewelke zal doorgaan op maandag 30 mei 2022 om 19u30 met als thema: HUIDHONGER.
Covid-19 bracht voor sommige mensen leed en tragedie en voor anderen positieve veranderingen. Voor een groot deel van de mensen een mix. Wereldwijd veranderde het de maatschappij in een surrogaat geïsoleerde omgeving waarin fysiek contact plots gevaarlijk en verboden werd. Voor het eerst in de menselijke evolutie konden we vaststellen wat er gebeurt wanneer iets plots ontnomen wordt dat voorheen als vanzelfsprekend werd beschouwd. Voor het eerst konden we wereldwijd het belang van fysiek contact observeren. Voor het eerst werd het woord huidhonger dagelijks in de mond genomen.
In deze presentatie zal ik—gebaseerd op eigen onderzoek—uitleggen waarom fysiek contact, en dan vooral affectieve aanraking, zo belangrijk kan zijn; wat het belang is van affectieve aanraking voor de psychofysiologische ontwikkeling van jonge baby’s maar ook voor het welzijn van volwassenen. De grote gemene deler is regulatie en de werking van een speciale klasse van huidafferenten—C-Tactile of CT-afferenten—die een cruciale rol spelen in het vinden van die regulatie, door hun unieke verbindingen met het brein. Er zal onderzoek gepresenteerd worden waarin de impact van affectieve aanraking op fysiologische zelfregulatie en veerkracht bij jonge baby’s wordt getoond alsook onderzoek dat we tijdens de verschillende lockdown periodes en andere geïsoleerde omgevingen (Antarctica, duikboten…) uitvoerden. Hierin wordt een rol toegekend aan de combinatie van somatosensorische deprivatie (het ontbreken van fysiek contact), eenzaamheid en gehechtheid binnen problemen met betrekking tot slaap en mentaal welzijn van (jong)volwassenen. Bovendien zal stil gestaan worden bij de betekenis van onze bevindingen tot nog toe voor onze klinische praktijk.
Prof. Dr. Martine Van Puyvelde is onderzoeker aan de Koninklijke Militaire School te Brussel in het multidisciplinair team VIPER (Vital Signs and PERformance monitoring) en Professor aan de Faculteit Psychologie & Educatiewetenschappen van de Vrije Universiteit Brussel. Bovendien is ze werkzaam als gecertifieerd Relatie- & Gezinstherapeut (BVRGS). Haar onderzoek omvat psychofysiologisch onderzoek, akoestische analyses en interpersoonlijk observatie-onderzoek en spitst zich toe op de ontwikkeling van baby’s enerzijds en human performance vanuit een Human Factors Approach anderzijds. Ze bestudeert de impact van somatosensorische stimulatie/deprivatie in baby- en volwassen populaties, menselijke prestaties in extreme omgevingen (bv. hypoxia, Antarctica, onderzeeërs) en het behoud van medische technische en non-technische skills. Voor haar onderzoek verbleef ze zelf op Antarctica, in het Franse station Dumont D’Urville.
Deelnameprijs bedraagt 15 euro voor leden en 20 euro voor niet leden.
De betaling verloopt meteen online, volgend op uw inschrijving.
Een betalingsattest ontvangt u automatisch na de online betaling, alsook de Zoom registratielink.
Inschrijven doet u online via de website van WAIMH-Vlaanderen.
Als lid zal u zich eerst moeten aanmelden met uw mailadres en wachtwoord alvorens u zich kan inschrijven aan het ledentarief.
Wenst u lid te worden van onze vereniging dan kan dit via deze link.
Accreditering psychiatrie werd aangevraagd voor artsen.